5 stycken klockfavoriter, just nu

Swatch Black Magic, GB101

1983 kom Swatch klocka Black Magic. Det är en förhållandevis enkel klocka med quartzverk, boett och armband i plast, men det som gör den intressant är hur pass väl formspråket och designen fungerar än idag.

Just denna modell finns att hitta på b.la. Ebay, nyare modeller i snarlika utföranden finns att köpa nya från Swatch Originals serie.

Swatch Black Magic, GB101

Cartier Tank

Cartier Tank skapades av Louis Cartier 1917. Klockan var inspirerad av de Renault pansarvagnarna han sett användas på västfronten under kriget, och därifrån kommer namnet Tank. Klockan kom i produktion 2 år senare och har sedan dess funnits i Cartiers modellserie.

Bland de olika utföranden tycker jag att ”original”-formen är den allra snyggast, kvadratisk tavla med en rektangulär boett i guld med en vit tavla och målade romerska siffror. Gärna på ett ödle- eller krokodilband.

Rolex Milgauss, 6541

1956, 3 år efter att Rolex introducerat den ikoniska Submarinern, så lanserade Rolex sin modell Milgauss. En antimagnetisk klocka specifikt framtagen för att kunna användas av personer som jobbade på kärnkraftverk och forkningslabratorier (t.ex. CERN) där elektromagnetisk strålning kunde påverka tidshållningen i klockan.

Succén för modellen uteblev och hämtar idag likt många andra modeller som floppade när de presenterades premiumpriser när de dyker upp till försäljning.

Det som tilltalar mig med klockan är att den är så lik Submarinern men ändå en egen klocka; sekundvisare i form av en blixt, dauphine-visare för timme och minut samt ”honeycomb”-texturen på tavlan.

Longines Step Case (Tre Tacche) Chronograph

En av tidernas vackraste klockor. En stålkronograf i så kallad Step Case-boett (boetten är fräst ur ett stycke metall och har ”steg” som går från glaset ned till mittdelen av boetten) från Longines i 37,5mm (vilket ansågs stort på 40-talet), 13zn-verk, bladvisare, tachymeterskala på tavlan och nedsänkta subdials.

Tycker här att en bild säger mer än 1000 ord:

Just den klocka tillhör John Goldberger, om ni inte sett Hodinkee’s talking watches med honom så gör det här:

Patek Philippe 5170G

2010 ersattes referensen 5070 av 5170J. Man slimmade ner boetten från 42mm till en mer elegant diameter på 39mm och flyttade ut sub-dialsen från mitten för att ge ett mindre bulkigt utryckt.

För min del är det versionen med svart tavla som kom 2015 som är den klart snyggaste. Här plockade Patek bort ”pulsation”-skalan från tavlan, förstorad upp Breguet-siffror, satte på bladvisare istället för raka och klockan blev enligt mitt tycke mycket mer harmonisk. En enkel kronograph (ändock i vitguld) utan några extra komplikationer.

Det här inlägget postades i 5 favoriter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.